Exerciții de sinceritate

Posted: noiembrie 10, 2016 in Uncategorized

before-and-after-makeup-photos-vadim-andreev-8

Hey!

Zilele trecute hoinăream nestingherit pe facebook, știi tu, site-ul acela. În lista mea de prieteni mai sunt și alți filosofi neconsacrați, în afară de mine, care postează chestii adânci de o însemnătate rară. 🙂

Acestea fiind zise, îmi apare în fața ochilor: viața este despre autentic…

Hmmm…

Oare chiar așa e?

 

Cumva, percepem un procent foarte mic din întregul realității, de aceea fiecare este cu tarlaua lui iar acea tarla reprezintă însăși lumea…

Descartes scria prin anii 1600 ”cuget deci exist”. Dar oare nu tocmai că existăm putem cugeta? Da, oricm, să ne întoarcem la cârdul nostru de oi leșinate.

Autenticul.

Își propun să facem un exercițiu de sinceritate. Dacă privim atent, atât la oamenii din jur cât și la noi înșine, lesne putem observa că ființa umană are o părere mai bună  despre ea însăși decât în realitate. Fiecare se crede mai frumos, mai special, mai deștept decât este.

Mă întorc la facebook…. Poze modificate, cineva spunea că nu există șanse să recunoaștem o persoană pe stradă după pozele de pe facebook.  Și în unele cazuri este adevărat. Dar ce motiv ar avea o persoană, altul decât a încerca să pară ceea ce nu este, să își modifice pozele până devine de nerecunoscut?

Bun, lucrul acesta nu se limitează însă la poze, relațiile romantice reflectă foarte bine acest fapt. Omul care îți este alături îți oglindește de fapt personalitatea ta. De aceea asocierea trebuie să fie una perfectă. Prietenul sau amicul poate avea coșuri, poate fi gras, se poate îmbrăca aiurea, dar e băiat bun, nu contează toate astea! Dar partenerul… Hmmm, el nu poate fi așa!

Mă opresc un pic la oglindire fiindcă aspectul acesta este înțeles prost de mulți oameni, ca și faza cu iubirea necondiționată. Există un text tot mai des preluat, fără însă a se acorda importanță esențialului și adevăratului sens, care zice:

Ești ceea ce vezi în ceilalți, dacă spui ceva despre cineva. spui de fapt despre tine, aia ești tu de fapt!

De ce mi se pare mie retard acest text? Simplu! Un om are două părți, una negativă și una pozitivă… Inevitabil, el, omul, va oglindi ambele variante în lumea din jurul său. Dacă un om este nervos și cineva îl irită mai mult el va avea, pe baza reacțiilor chimice din organism, o anumită atitudine bazată pe un anumit tip de raționament, de care este capabil la momentul respectiv. Asta nu înseamnă că este un jeg, că atunci când ajunge acasă nu își strânge cu drag copiii în brațe.

 

Cei care judecă astfel de aspecte într-un singur sens se asociază pe ei înșiș cu bunătatea întruchipată. Vai, ce a putut să spună ăla! Câtă răutate există în lume! Dacă și-ar vedea ipocrizia ar păli instant de rușine, da” ăștia nu o văd! Viața nu are o singură culoare.

Astfel, de multe ori oamenii aleg ce parte din ei vor oglindi în funcție de interese sau tipare. Atunci când își aleg partenerul oamenii vor pe cineva cu valoare socială, cât mai frumos, inteligent, cu simțul umorului loial, bogat, etc. Știind clar că lumea îi va asocia cu partenerii lor. Până și cel care va termina șifonând alte paturi cu miresme aromate va avea pretenții de la partenerul stabil de valorile enumerate mai sus.

 

Noi nu suntem simple ființe aflate în acest univers periferic ce trăiesc pe o planetă neînsemnată și cu un nivel al inteligenței foarte redus, mărturie stând faptul că ne batem de la pământ, îl apărăm, iar în ziua în care murim nu luăm nimic. Nooo…

Noi suntem descendenții unui zeu și suntem niște ființe divine, super elevate, dar nah, care se mai mocirlesc pe pământ că așa i-a parașutat karma, să împărtășească din vasta lor înțelepciune gândacilor.

 

Toate aceste asocieri ne distrag de la ceea ce suntem de fapt. Realitatea nu este seductivă așa că oamenii au nevoie de povești să o poată suporta.

Suntem foarte ușor de controlat și jefuiți de dreptul de a avea o viață decentă tocmai că refuzăm să vedem ceea ce este așa cum este.

Presa ne minte, politicienii ne mint, reclamele ne mint. Redbull îți dă aripi dar are în componență substanțe care îți pot aduce un stop cardiac înainte de vreme. Super detergentul care numai cu o picătură spală toate tigăile din sat. Aparatul care te ajută să slăbești fără să faci nimic.

Până și pentru cea mai îngustă minte de pe planetă este evident faptul că nu are cum să fie așa dar totuși unii cumpără, de ce? Că sunt proști, s-ar grăbi alții să spună, dar nu e vorba de prostie ci de speranța că basmul este real, că realitatea nu e așa cum este ci cum o prezintă povestea.

Fiecare crede despre el însuși că este demn de iubire. Dar în realitatea sa nu experimentează acea iubire profundă despre care a tot auzit vorbindu-se. Când este întrebat de ce, dă vina pe calitatea oamenilor din ziua de azi. E greu dom”le să mai întâlnești pe cineva autentic și valoros… Fraza asta face referire la faptul că cel în cauză este valoros și autentic, doar ceilalți au o problemă că nu sunt.

Realitatea? Se poate ca acea persoană să nu experimenteze legături frumoase din cazua unor credințe și experiențe trecute care limitează până la interzicere accesul persoanelor care i-ar putea duce într-o altă lume. Ei vor să trăiască doar ceea ce cunosc iar ceea ce cunosc este limitare, suferință, plafonare, control, impunere, șabloane. Dacă pe baza acestor ”valori” alungi oamenii care vin în viața ta, asta nu înseamnă că ei nu sunt autentici.

Când ai obținut ceva cu adevărat?

Când ai renunțat la visul ideal care te ținea într-o relație de rahat și ai revenit cu picioarele pe pământ.

Când ai zis stop! Așa nu mai merge, aici nu am nici o șansă, acest mediu nu imi este benefic, trebuie să mă mut, trebuie să fac asta și ailaltă.

Ai obținut ceva doar atunci când ai renunțat la lumea visului și ai putut vedea unde ești de fapt. E frumos să visezi fripturi delicioase dar ele nu te vor ține în viață mai mult de două săptămâni. 🙂

Revin. Autenticul. Este o teorie, se pot asocia cu el mișeii, perfizii, lașii… Oricine poate vorbi despre valori, oricine poate înjura un fotbalist din fața TV-ului, dar ce ar face oare el pe teren, că deoarece îl înjură pe ăla se subînțelege faptul că el poate mai bine, da nu l-au primit ăia la echipă, știi cum merge în zilele noastre, corupție!

 

Îți urez gânduri bune și alegeri inspirate cât mai aproape de realitate! 🙂

Cu drag

Alin Caras

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s